Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Adventi előkészület Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 09:06

Az adventi készület lelkülete imában és virrasztásban nyilvánul meg leginkább, melyekkel felidézzük, hogy az Isten Fia Szűz Máriától született, és emberré lett. Az adventi előkészületnek különböző szokásai és hagyományai vannak. Ezek közül kiemelkedik a adventi gyertyagyújtás. A Paulinumban, az intézmény fennállása óta hagyományos az adventi vasárnapokat megelőző szombat esti advent estek. E lelki ájtatosság csúcspontja az égő gyertyával való bevonulás. Ezt egy érettségiző tanuló prófétai öltözékben égő gyertyával a kezében bevonul a félhomályban lévő kápolnába, és meggyújtja a megfelelő gyertyát a adventi koszorún. A sötétben lévő világító gyertyaláng a Messiás várására emlékeztet, Krisztusra, aki a világ világossága. Az idén advent első estéjét ft. Kara Nándor, a Kisboldogasszony plébánia plébánosa vezette, a másodikat ft. Dragan Muharem, kisboszniai plébános, a harmadikat ft. Balcsák Szilárd székesegyház káplánja tartotta. Az utolsó adventi elmélkedést és gyertyagyújtást az eddigi hagyománynak megfelelően az ordinárius vezeti, és a liturgia végén mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket kíván.

 
Bartók kiállítás a Zeneiskolában Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 08:57

Mikrokozmosz – Bevezetés Bartók Béla világába címmel nyílt meg a zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató életútját és művészi pályáját bemutató kiállítás a szabadkai Zeneiskola kerengőjében. A kiállítás a Magyar Külügyminisztérium és Magyarország Szabadkai Főkonzúlátusának közvetítésével lett megszervezve. A kiállított tárlat Bartók Béla életét és a 110 évvel ezelőtti gyűjtött népdalokat tartalmazza, amelyeket a zeneszerző 1906-ban Horgos környékén gyűjtött össze. A kiállítás célja elsősorban, hogy a zeneiskola tanulói, utána viszont Szabadka városának polgárai jobban ismerjék meg a világhírű zeneszerző munkáságát. A kiállítás elején Barlai Edit igazgatónő megnyitó beszéde után Gombár Szeréna konzulassszony beszélt Bartók Béláról és magáról a tárlatról. A beszédek után a Zeneiskola énekkara Bartók Béla által összegyűjtött horgosi népdalokat énekelt. A paulinisták a kiállítást zeneóra keretében látogatták meg, amelyen előbb Miocs József  rektor beszélt, majd Paskó Csaba atya bővebb magyarázatott adott nekünk. A kiállítás megtekintése alkalmával megtekintettük az iskolát. A díszteremben maga az igazgatónő fogadott bennünket, és röviden elmesélte a 148 éves iskola történetét és működtetését. Végezetül meglátogattuk az egyházzenei tanszéket.

 
Szent Cecilia napja Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 08:48

Szent Cecilia egyik legismertebb és legkedveltebb szentje az Egyháznak.  A III. században élt és vértanúként halt meg. Ő a zenészek és az énekesek védőszentje. Azért lett a szent zene védőszentje, mert a hagyomány szerint egész életén ált zsoltárokat és himnuszokat zenget mennyei jegyesének, Jézus Krisztusnak. Élete utolsó perceiben is lantot tartott a kezében és énekelt. Szent Cecilia példakép a hitben való kitartásban, valamint a zsoltártok és a himnuszok éneklésében. Cecilia napját, november 22-ét világszerte megünneplik elsősorban az énekesek, az egyházi zenészek és a hívők sokasága. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium énekesei, zenészei és tanulói minden esztendőben méltóképpen emlékeznek meg szent Ceciliáról. Cecilia napján, november 22-én a Paulinum kápolnájában ünnepi szentmise volt, amelyet msgr. Miocs József celebrált, és beszédében méltatta szent Cecilia életét és egyházzenei hozzájárulását. A ünnepi szentmisét a paulinisták szebbé tették énekekkel és zeneszámokkal.

 
Megemlékezés Arisztotelész 2400. évfordulójáról Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 08:26

A szabadkai Városi Könyvtár dr. Fleisz Rita vezetésével Arisztotelész 2400. születésének emlékezetére írásos pályázatot írtak ki, és megemlékezést szerveztek a nagy bölcselő és politológus tiszteletére. A rendezvény Zoran Hristić zenei ősbemutatójával kezdődött, amelyet a Gvarden kvartet és az ortodox Krisztus Menybemenetele templom kórusának énekszámaival folytatódott. A zenei alkotás az arisztotelészi idők görög zenei stílusának felet meg, és a 2000 évvel ezelőtti zenei alkotásokra. A zeneszám után Jelena Cvetić könyvtáros, szervező tag a rendezvény értelméről beszélt. Sofija Savanov tanárnő, a belgrádi görög kultúrközpont vezetője Arisztotelész értelmezéséről beszélt a mai kor filozófiájának szemszögéből. Dr. Šefket Krcić akadémikus professzor Arisztotelész munkáságát és örökségét méltatta tudományos értekezésében. Prof. dr. Cékus Géza Arisztotelész és a természettudományok összefüggéséről beszélt. Az előadások után a pályázatok értékelése következett, amelyeket dr. Fleisz Rita tanárnő olvasott fel és osztott ki. A megemlékezés befejező része a könyvtár előcsarnokában gondolatcsere és falatozás keretében folytatódott.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 110