Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Karácsonyi díszek kiállításán Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 10:19

Már hagyománnyá vált, hogy a szabadkai városháza előcsarnokában advent harmadik vasárnapjától karácsonyi díszek, kellékek és kalácsok kiállítását rendezik. A kiállítás kiemelkedő pontja az úgynevezett karácsonyi kalácsok kiállítása. Ezek a kalácsok tésztából készülnek, amelyek elsősortban a betlehemi jászol figuráit ábrázolják. A kalácsok a szent estén a vacsorai asztalra kerülnek, utána viszont a családfő elhelyezi a karácsonyfa alá, és a karácsonyi időszak végéig ott maradnak.  A karácsonyi díszek és a kalácsok kiállítását a Paulinisták is megtekintették, és megcsodálták a szebbnél szebb tésztából készült készítményeket.

 
Állami ajándék Karácsonyra Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 10:10

A Paulinum Gimnázium, mint oktatási intézmény állami felügyelet alatt áll. A Szeminárium mint nevelő intézmény a Kormány Vallásügyi Minisztériumához tartozik. A Gimnázium és Szeminárium az állam részéről csak részleg financírozásban részesül. Ezért a Paulinum sok mindenben kevesebb anyagi eszközökkel rendelkezik, mint más iskolák és intézmények. Most a karácsonyi és újévi ünnepekre meglepetésszerűen a Vallásügyi Felekezetekkel Foglalkozó Hivatal egy jelentős összeget utalt át a Paulinumnak. Az ajándék iskolai és intézeti eszközökre, felújításokra és fejlesztésekre vonatkozik. A támogatás valóban meglepetésszerűen ért bennünket, és a közvetítő irodának hálával adózunk és Isten áldását kérjük rájuk.

 
Mikulás napja Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 09:24

Szent Miklós püspök a keresztény világ egyik legismertebb és legnépszerűbb szentje. Myra (ma Törökország) városának püspöke volt. Szülei örökségét és vagyonát a szegények és rászorulók részére osztotta szét, és egész életét a jótékonykodás és az ajándékozás jellemezte.  Az emberek már életében szentnek tartották. Halála után sírja zarándok hellyé vált. Tisztelete a keleti egyházakban már halála után elterjedt. A nyugati Egyházban viszont a X. századtól lett ismeretes. A Mikulásvárás és a szokások Szent Miklós kedvességéhez és szeretetéhez fűződő történetek nyomán alakult ki. A Paulinumban, mint minden más keresztény intézetben a tanulók alkalmi műsorral emlékeznek meg Szent Miklós püspökről. A műsor december 5-én szokott lenni, de ebben az esztendőben mi december 6-án tartottuk meg. Minden osztály egy-egy műsorral lépett fel. Szavalatok és énekszámok hangzottak el, valamint jelentek és történetek Szent Miklós életéből. A műsor végén egy érettségiző tanuló Szent Miklós püspöknek öltözve intelmeket intézett a szeminaristákhoz, majd a jóra buzdította őket, és végül mindenkit megajándékozott egy tábla csokoládéval.

 
Asztali tenisz mérkőzés Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 09:14

Az iskolai tantárgyak és gyakorlatok közt a testnevelés fontos szerepet tölt be. Az utóbbi időben szinte fő tantárgynak számít. Hogy milyen fontoas a mozgás, a test ápolása és edzése, arra már a rómaiak is rájöttek és mondássá vált: „In corpore sano anima sana” – „Ép testben ép lélek.” A Pualinum Gimnázium sem kivétel a többi iskolától és a testnevelés itt is fontos szerepet játszik. Iskolánknak van tornaterme, és ezt rendszeressen használjuk. Amennyiben a tornatermünk valamelyik ágazatnak nem felel meg, akkor egy másik iskola termébe megyünk. A tavasszi és a kora ősszi időben sokat vagyunk a természetben. Téli időszakban termekben tornázunk. Időközben versenyeken is veszünk részt vagy szervezünk. Így volt ez az elmúlt hónapban, amikor asztali tenisz versenyt szerveztünk. A megméretetésen tanulóink és tanáraink is részt vettek. A versenyen az első és a második helyet mi nyertük meg, a harmadikat pedig Zajakov tanárunk.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 110