Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Emmaus kollégiumban jártunk Nyomtatás E-mail
2017. május 10. szerda, 12:03

A bánsági múzslyai kollégiumot 2002-es évben nyitotta meg a szalézi rend és a plébánia. A szalézi szerzetesrendnek a legfőbb célja nevelni az ifjúságot, leginkább a szakmunkára készülőket. Miután a szaléziek átvették a Bánság egyik legnagyobb plébániáját, ahol a múltban, de még a jelenben is sok gyerek és fiatal van, lehetőség nyílt arra, hogy a plébánia lelkipásztori tevékenysége mellett a szerzetesek még külön foglalkozzanak a fiatalsággal. A kollégium szerény körülmények közt nyílt meg a plébánia területén. Éveken át az adott lehetőségek szerint működött, sokszor a fenntartásának a határán. Az utóbbi években fellendülés észlelhető, amely a jószándékú embereknek és magyar államnak köszönhető. Egy évvel ezelőtt felújult a régi kollégium, majd egy új szárnnyal bővült, és ehhez egy új tornaterem is épült.

A paulinisták a múltban már jártak pár alkalommal a kollégiumban, de most miután felújult az épület, és elkészült a tornaterem, meghívást kaptak találkozóra és focimérkőzésre. A találkozásra április 26-án került sor. Tanítás után indultak útra a diákok. Mivel Topolya és Becse közt nagy a távolság, így útközben pihenőt tartottunk az egykori Dunđerski birtokon, mai néven Fantast kastélynál.

Körüljártuk a csodalatos épületet, megtekintettük a kápolnát, amelyben Uroš Predić freskói diszítenek, felmentünk a kilátótoronyba, és eztután folytattuk utunkat Muzslya felé. Muzslyára érkezve már vártak bennünket a kollégium lakói. Megtekintettük az intézményt, és utána megkezdődtek a mérkőzések. Előbb a bennlakók mérték össze erejüket, utána viszont mi kerültünk sorra. A játék során kiderült, hogy az emmauszi kollégisták jobb focisták, mint mi. Ennek ellenére a Paulinum csapata egy elismerő oklevelet kapott.

A játék után társalogtunk, majd közös vacsorával fejeztük be a látogatást. Visszafelé megálltunk Nagybecskereken, ahol megcsodáltuk a felújított főteret, amely egy nagymúltú szecessziós város múltját őrzi. A késő esti órákban hazatérve hálásan gondoltunk a szervezőkre, a fogadtatásra és az Emmausz kollégistákkal való találkozásra. Mindenkinek köszönetet mondunk a szép és élményes délutánért.

 

 

 

 

 
Otthon majálisoztunk Nyomtatás E-mail
2017. május 10. szerda, 12:02

Május 1-e a munka ünnepe. A Nemzetközi Munkás mozgalmak álltal kiharcolt ünnepnap a legtöbb országban hivatalos szabadnap, mely a munkások álltal elért gazdasági és szociális vívmányokról emlékezik meg. Gyökerei az Egyesült Államokba vezetnek, ahol a nyolcórás munkanapot követelő sztrájk hullámának egyik állomása az 1886. május 1-én Chicagoban megtartott demonstráció volt. 1890-től a munkások elérték a céljukat és ettől az évtől május 1-e a munkások  ünnepe. Ilyenkor, majáliskor az emberek erdökbe, parkokba vagy közösségi rendezvényekre, de sokan családi és baráti körben ünnepelnek. A Paulinum tanulói is minden esztendőben megünneplik a munka nemzetközi napját. Ebben az esztendőben a szünet hosszabb volt mint máskor, mert közbeesett szombat és vasárnap. A tanulók örömmel mentek haza, hogy szeretteik és barátaik körében töltsék május első napjait.

 
Et resurrexit - És feltámadott Nyomtatás E-mail
2017. május 10. szerda, 11:57

Az Életjel – Művészetbaráti Kör szavalói megtartották a hagyományos húsvéti műsort a Városházán. A rendezvényre a szabadkai Városháza dísztermében került sor. Az „Et resurrexit tercia die – És harmadnapra feltámadott” műsoron a Paulinum Gimnázium tanulói is szerepeltek. A Paulinum Schola Cantorum kórusa 25 éven át tette ünnepélyesebbé az Életjel húsvéti műsorait. Ebben az esztendőben hangszereken játszó két diákunk szerepelt. A műsor elején beszédet mondott ft. Mgr. Balcsák Szilárd, székesegyházi káplán. Az Életjel szavalói alkalmi szavalatokkal hangolták fel a résztvevőket a húsvéti ünnepekre.

A paulinista tanulók duetteket adtak elő fuvolán és klarinéton. A Régenbogen szabadkai német vegyeskórus magyar és német nyelven íródott énekszámokat adtak elő Kiss Miskolci Diana vezetésével. A húsvéti műsor rendezője és a szavalók felkészítője Horváth Emma tanárnő volt.

 
Húsvéti műsorunk három rádió közvetítésében Nyomtatás E-mail
2017. május 10. szerda, 11:56

A Paulinum Gimnázium diákjai a megszokott hagyományhoz híven alkalmi húsvéti műsort készítettek a Szabadkai Rádió, a Pannon Rádió és a Mária Rádió részére. A műsor „Megváltottál minket Urunk, hűséges Istenünk” címmel szerepelt. A műsort ft. mgr. Tojzán László szerkesztette és állította össze. A műsoron közreműködtek: Szeles Kolos, Hegedűs András, Gyuris Dávid és Dér Leo. Az előadásra Tóth Bagi Kornél készítette fel a növendékeket. A zeneszámokat a műsorhoz mgr. Kujundžić Marijan tanár válogatta. A műsor felelős szerkesztője msgr. Miocs József rektor volt. A hangfelvétel a Szabadkai Magyar Rádió stúdiójában készült. A paulinisták számára nagy örömet jelent az, hogy a húsvéti rádióműsort nem csak a Szabadkai Magyar Rádió közvetítette, hanem a Mária Rádió és a Pannon Rádió is. A műsor sugárzására nagyszombaton délután és húsvét vasárnapján került sor.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 112