Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Egy világutazó kiállításán Nyomtatás E-mail
2017. április 21. péntek, 09:11

A dúsgazdag bácskai nemes Vojnich Oszkár több mint húsz éven át járta a nagyvilágot. Első nagyobb útja 1893-ban az Egyesült Államokba vezetett. A következő években Közép- és Nyugat Európába járt, majd Skandinávia országaiba és a sarkvidéki Spitzbergbe. A XX. század elején az I. világháború előtt a távol-keleti országokba ment, Óceániába járt, és végül Afrika vadászterületeit járta be. A család jóvoltából előbb cikkeket jelentetett meg az izgalmas vadászatairól és a különös élményeiről és eseményeiről, később viszont könyveket jelentetett meg, amelyek földrajzi, etnológiai és vulkanológiai értékűek. Kilenc kötete jelent meg, amelyek tudományosak, érdekesek és szórakoztatóak.

Vojnich Oszkár néprajzi gyűjteményei legnagyobb része a Szabadkai Városi Múzeumban található. A több mint 300 egzotikus tárgy, fegyver és személyes dolgai ma is megtekinthetők a szabadkai múzeumban. E jeles gyűjtemény egy része került kiállításra, amelyet a paulinisták is az elmúlt héten megtekintettek.

 
Megemlékezés az 500 éves reformációról Nyomtatás E-mail
2017. április 12. szerda, 11:47

1517-ben Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció. Az 500 éves évfordulói  megemlékzések 2016. október 31-én kezdődtek meg, amelyek majd egy éven át folytatódnak. Európa szerte és Délvidéken is megkezdődtek a rendezvények sorozata a nagy évforduló emlékére. Ferenc pápa a svédországi látogatása alkalmával a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásaira utalt. A lundi evangélikus székesegyházban tartott történelmi jelentőségű közös istentiszteleten azt mondta, hogy a Lutheránus és a Katolikus Egyháznak helyre kell hoznia a múlt hibáit, és a kölcsönös megbocsájtásra kell törekednie. A Szentatya bátorítására egyházi és világi szervezetek ökumenikus, valamint történelmi és kulturális rendezvényekkel igyekeznek az 500 éves múltra visszatekinteni.

Március 18-án Szabadkán a Német Nemzeti Tanács az új városháza dísztermében egynapos szimpózium keretében ünnepelte meg a nagy jubileumot  beszédek, előadások és egy kulturális program keretében. A műsort a Regenbogen vegyeskórus nyitotta meg, és ezt követte Laslo Genze Mandler elnökúr köszöntő beszéde, valamint Szabadka Képviselő Testület elnöke, Bumford Tivadar. Előadást tartott Hans-Frieder Rabus superinterdents Belgrádból, majd dr. Bogner István, nyugalmazott egyetemi tanár, Josef Vogrinc, katolikus lelkész és Rudolf Weiss, történelemszakos tanár. Az ünnepi műsoron részt vettek a Paulinum tanulói, amelyen Tápai Leon Cornelius Becker versét szavalta Ich mein Augen auf. Zeneszámmal tették szebbé a megemlékezést Kiss Tamás és Hatnađ Daniel J. S. Bach F-Dur szerzeményével.

A szimpóziumon képviseltették magukat a Szabadka városának testületei és intézményei, amelyek között a Paulinum Gimnázium és Szeminárium diákjai is jelen voltak.

 
Névnap ünneplés a Paulinumban Nyomtatás E-mail
2017. április 12. szerda, 11:39

Március 19-e Szent József ünnepe, akit az Egyházban a Boldogságos Szűz Mária után a legnagyobb tisztelet illet. Szent József a szent engedelmesség, a családi gondoskodás és a szerény alázatosság példaképe. Szent József ünnepének előestéjén a Paulinum Gimnázium és Szeminárium növendékei, a szokásoknak megfelelően, felköszöntötték az intézmény rektorát és igazgatóját, Msgr. Miocs József atyát névnapja alkalmából. A szemináriumokban ősi hagyomány, hogy az intézet mindenkori vezetőjének névnapján, ha az hétköznapra esik, tanítási szünet van és a közösség együtt ünnepel. A diákok alkalmi műsorral készültek, amelyben énekek és zeneszámok, illetve köszöntő beszédek után köszöntötték az ünnepeltet. A közösség nevében Juhas Đuro és Gyuris Dávid mondtak köszöntőt, megköszönve a rektor úr áldozatos munkáját és mindazt, amit a Paulinumért tesz már több évtizede. Török Tamás hegedűn, Hatnađ Danijel fuvolán és Kiss Tamás klarinéton egy – egy zenei kompozíciót előadván tették gazdagabbá a programot. Rektor úr megköszönte a figyelmességet. Másnap, Szent József ünnepén, a rektor úr ünnepi apáti szentmise keretében hálát adott Szent József közbenjárásáért, és imádkozott az egész közösségért, hogy a jövőben is az Egyház fő pártfogójának közbenjárása kísérje a közösség tagjait.

 
Nagyböjt Nyomtatás E-mail
2017. április 12. szerda, 11:35

Nagybőjti időszak alkalmával mindenkinek le kell mondania valamiről, ami később nagy hasznára lehet az ember lelkére. Nagyböjti idő a legalkalmasabb lehetőség arra, hogy az ember lelkileg és hitben megerősödjön. Ilyenkor át kell gondolnunk, hogy mit is lennénk képesek feladni a lelkiépségünkért és megtartani erkölcsiségünket. A lemondásokkal az Úr Jézust szeretnénk követni, aki példát adott azzal, hogy elvonult a pusztába negyven napra, ahol böjtölt és gonosz lélek kisértéseinek ellenállt. A nagyböjtben Jézust követjük, ami azt jelenti, hogy mi is lemondunk egyes dolgokról, amiket létfontosságúnak tartunk, de valójában az Istennel és az emberekkel való kapcsolatunkat akadályozzák. Lemondással fékezzük a testi kívánságainkat, és erősítjük az emberi akaratot.

A Paulinumban, mint minden keresztény intézményben, ekkor változik az étrend, ájtatosságokat és keresztutat tartanak csakúgy mint a templomokban. Habár újabb időket élünk ennek ellenére igyekszünk megtartani mind azokat a szokásokat is, amelyeket a nagyszüleinktől és szüleinktől örökültünk. A Paulinum szeminárium arra neveli növendékeket, hogy híven megtartják az Egyház által előirt nagyböjti időszak szabályait. Erre az időszakra jellemző a liturgikus lila szín, nem hangzik fel a misén a Dicsőség és az allelúja, és az oltárt nem díszítik virággal. Mindenkinek el kell gondolkodni arról, hogy mi az, ami gátolja és zülleszti lelkét, és ezeket mellőzze a negyven napos böjt alkalmával. A nagyböjt egyben bűnbánati időszak is, amely böjtöléssel, imával és lemondással készít fel a húsvéti ünnepekre.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 110