Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Állami ajándék Karácsonyra Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 11:02

A Paulinum Gimnázium, mint oktatási intézmény állami felügyelet alatt áll. A Szeminárium mint nevelő intézmény a Kormány Vallásügyi Minisztériumához tartozik. A Gimnázium és Szeminárium az állam részéről csak részleg finanszírozásban részesül. Ezért a Paulinum sok mindenben kevesebb anyagi eszközökkel rendelkezik, mint más iskolák és intézmények. Most a karácsonyi és újévi ünnepekre meglepetésszerűen a Vallásügyi Felekezetekkel Foglalkozó Hivatal egy jelentős összeget utalt át a Paulinumnak. Az ajándék iskolai és intézeti eszközökre, felújításokra és fejlesztésekre vonatkozik. A támogatás valóban meglepetésszerűen ért bennünket, és a közvetítő irodának hálával adózunk és Isten áldását kérjük rájuk.

 
Németországi ajándék Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 11:01

Amióta rektorunk vette át a Paulinum vezetését, folyamatosan támogatják iskolánkat és intézetünket különféle alapítványok és szervezetek. Ezek között messzemenőleg kiemelkednek a németországi Menden városának St. Vincenz hívei, a Frauengemeinschaft (Nők egyesülete), a Hl. Kreuz Senioren (Nyugdíjas egyesület), Träger asszony gyűjtési akciója és Friedrich Müller nyugalmazott plébános támogatása. Ők 20 éven át segítik, megörvendeztetik és szebbé teszik a karácsonyi ünnepeinket. Az adományok különösen sokat jelentettek a nehéz, válságos kilencvenes években. Az idei karácsonyra már megérkeztek a csomagok, amelyek ruházatot, édeségeket és iskolai dolgokat tartalmaznak. A csomagok  a Máltai Szeretetszolgálat a Csilla von Boeselager Stiftung ( Alapitvány) által jutnak el hozzánk dr. Elisabeth Fessl de Alemany asszony szorgalmából. Nagy örömet jelent számunkra az ajándék, de méginkább a figyelem és a szeretet, amellyel megajándékoznak minket jótevőink. Isten áldja meg és jutalmazza meg őket.

 
A Tanítóképző Kar ünnepségén Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 10:45

Szabadkán az intézményes oktatás még a XIX. század első felében kezdődött. Leginkább az egyházak karolták fel az oktatást és a nevelést, még jellegzetesebb, hogy 1871-ben egyházi kezdeményezésre beindult a tanítóképzés. Azóta változatosággal folyamatosan működik 145 éven át. 10 évvel ezelőtt újabb szükséget látva megnyílt a Magyar Nyelvű Tanítóképző Kar. A 10 éves évfordulót november 25-én ünnepi keretek közt tartották meg a városháza dísztermében. Az ünnepséget a Gaudeamus igitur, a tanulók himnuszával kezdték. Prof. dr. Lepes József, a kar dékánja üdvözlő beszéde után köszöntők és jókívánságok hangzottak el a vendég dékánók és oktatási intézmények képviselői részéről. Ezt egy film vetítés követte, majd szavalatokkal, jelenetekkel és énekszámokkal zárult a rendezvény. A műsor végén az oktatási intézmény díjakat és elismeréseket osztott ki. A Paulinum Gimnázium köszönő levelet kapott a  10 éves együttműködésért és támogatásért. Az elismerő oklevelet rektorunk vette át a Kar dékánjától. Az ünnepségen részt vett még valamennyi tanulónk is.

 
Kelebián Gaudete vasárnapján Nyomtatás E-mail
2017. január 23. hétfő, 10:39

Advent harmadik vasárnapja az úgynevezett Gaudete ill. Örvendetes vasárnap. Ennek a napnak a jelentősége elsődlegesen, hogy egy kissé feloldódjanak a hívek a hosszú várakozásban és lemondásban, másrészt hogy már közel van a világ megváltója, Jézus Krisztus születése. Ezért e vasárnapon a pap rózsaszínű ruhába öltözik, rózsaszínű gyertyát gyújtanak meg, és ilyenkor többet lehet énekelni és zenélni, mint advent más napjaiban. Ezt a liturgiai lehetőséget kihasználva a kelebiai templomban advent harmadik vasárnapján ünnepi szentmise volt, amelynek keretében három kórus szerepelt. Szegedről a Szeghy Endre Női Pedagógus énekkar, a szabadkai Pro Musica kamarakórus és az újvidéki Flory – art Ifjúsági zenekar, szólista énekessel. A mise elején ünnepélyes gyertyagyújtás volt, továbbá énekszámok és szavalatok tették szebbé a liturgiát. A szentmisét és a szentbeszédet ft. Paskó Csaba plébános mondta. Vele együtt misézett msgr. Miocs József rektor, ft. Tojzán László prefektus és dr. Magyar Lóránd állandó diakónus. A szentmise után alkalmi műsor következett, amelynek keretében Tillai Aurél zeneszerző- karnagy Ave Maria műve hangzott el. Az ünnepségen a 86 éves nyugalmazott tanár is jelen volt, több más vendéggel, a Paulinum tanulóival és a kelebiai hívekkel. Az Örvendetes vasárnap mindannyiunkat lélekemelő örömmel töltött el.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 110