Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Tornaóra a Széchenyi iskolában Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 11:59

A téli időben nem kis gondot okoznak a tornaórák megtartása. Ma már minden iskolának van tornaterme, de a termek fűtése gondot jelentenek. A nagy termeket alig lehet befűteni, viszont a kisebb termekben csak korlátoltak a gyakorlati lehetőségek. A Paulinum gimnáziumnak van tornaterme, de a téli időben egyes gyakorlatokra másút kell helyet keresni. Az idén a tartós tél arra kényszerített, hogy egy másik iskola tornatermét is használjuk. Kérésünknek eleget tett, és nagy segítségünkre volt a Széchenyi István Általános Iskola tornaterme. Ezt Vesna Weiss igazgatónőnek köszönhetjük, hiszen a zord hideg tél közepén mi kellemesen fűtött teremben tudtunk jókat focizni és kézilabdázni.

 
Középiskolások nemzetközi hangversenye Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 11:52

A Szabadkai Zeneiskola ötödik alkalommal rendezte meg a középfokú zeneiskolások nemzetközi hangversenyét. A hangversenyt a városháza dísztermében tartották, ahol négy ország zenedése mutatkozott be a közönségnek. A zenés estet a Szabadkai Balettiskola – Mon Mirage – növendékei nyitották meg Verdi Traviata operájának dallamára. Miután a táncosok kellemes hangulatot keltettek, ezt követően a szabadkai Zeneiskola középfokú tanulói adtak elő duetteket, triókat és kvartetteket a zeneirodalom legjelentősebb szerzőitől. A vendégek közül elsőknek a belgrádi Davorin Jenko Zeneiskola tanulói hegedű kettősöket szólaltattak meg. Utánuk következett a gitár kvartett az eszéki Franjo Kuhač zeneiskolások előadása. A horvátországi vendégeket a Maribori Zenekonzervatorium szólistái követték, akik szebbnél - szebb áriákat énekeltek egyházi és világi szövegre.

A középiskolások nemzetközi fellépése pozitív és építő jellegű volt, hiszen a fiatalokat arra buzdította, hogy mindent el lehet érni akarattal és szorgalommal. Ez volt a paulinista diákok állásfoglalása is, akik részt vettek a koncerten.

 
Az Önkormányzat ajándéka Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 11:44

A Paulinum gimnázium napját minden esztendőben megtisztelik a köztársasági és tatrományi minisztériumok képviselői és Szabadka városának vezetősége. A jeles közéleti személyek sosem jönnek üres kézzel, hanem lehetőségeik szerint megajándékozzák iskoláinkat. Az ajándékok leginkább iskolai felszerelésekből állnak, vagy pedig az oktatás fejlesztésére használhatók fel. A Paulinum napját ebben az esztendőben Szabadka város részéről nem a polgármester képviselte, hanem a Városi Képviselet Testület elnöke. Bunford Tivadar elnök úr a városi vezetőség nevében egy új HP NOT 255 G5 típusú laptoppal ajándékozta meg iskolánkat.

A XXI. század korát élve, ma már elképzelhetetlenné vált a modern technológia világába való diákok bevezetése. Ennél fogva ez az ajándék nagyban hozzájárul oktatásunk fejlesztéshez és tanulóink előrehaladásában.

 
Ünnepelt a Paulinum Nyomtatás E-mail
2017. február 16. csütörtök, 11:04

Miután visszatértünk a karácsonyi újévi szünetről, elkezdtünk készülődni iskolánk nagy napjára és intézetünk kápolnájának búcsújára. Előkészületünk nem csak abban állt, hogy mi olvasmányokat, szavalatokat és zeneszámokat kerestünk és gyakoroltunk be, hanem mindenek előtt a lelkiekre fektettük a hangsúlyt. Szent Pál napja előtt triduumot, illetve egy háromnapos ájtatosságot tartottunk, hogy lelkileg minnél jobban felkészüljünk és átéljük a Paulinum napját. Nagy izgalommal vártuk január 25-ét, Szent Pál megtérésének napját. A nap központi eseménye mindig az ünnepi szentmise. Ebben az esztendőben ünnepi szentmisénk jeles vendége volt az újonnan kinevezett apostoli nuncius, msgr. Luciano Suriani. A nunciussal együtt jött Belgrádból msgr. Stanislav Hočevar érsek - metropolita és a nunciatúra titkára msgr. Filippo Colnago. A vendégekkel koncelebrált intézetünk rektora, msgr. Miocs József és latin tanárunk, dr. Fehér Tivadar atya, aki egyben a nuncius olasz nyelvű beszédét magyar és horvát nyelvre fordította.

A nuncius úr szentbeszéde elsősorban ránk vonatkozott. Beszédében hangsúlyozta, hogy jelenleg életünk azon korában vagyunk, amikor együtt növekszik bennünk a tudomány és a kultúra, valamint az emberi és lelki értékek rendje. Szent Pál apostol magas képzettséggel rendelkezett, amikor a damaszkuszi úton megjelent neki Jézus. A mai ünnepen éppen e jelenetről emlékezünk meg, hiszen szent Pál apostol itt ébredt rá, hogy Krisztus az ő élete. Ezt a nagy eseményt ünnepeljük ma közösen itt a kápolnában.

A szentmise olvasmányait és a hívek könyörgéseit Török Tamás, Ristov Tomislav és Králusz Patrik olvasták. Az oltárszolgálatnál Bálint Tamás és Juhas Đuro segédkeztek.  A szentáldozást alkalmi műsor követte, amellyel a paulinisták szebbé tették az iskolanapot és a kápolnabúcsút. Hegedűs András Ölbey Irén Szent Pál apostol levele a korinthusiakhoz című versét szavalta, Cocek Stefan horvát nyelven Szent Pál apostol himnuszát. A szavalatokat zeneszám követte, J. S. Bach F-Dur Menuette-je, amelyet fuvola és klarinét kettősben előadta Kiss Tamás és Hatnađ Daniel.

Az áldás előtt intézetünk rektora megköszönte a nuncius úrnak, az érsek úrnak és minden kedves vendég részvételét. A közjogi méltóságok közül jelen voltak: Vladimir Todić, a Vallási Minisztérium tanácsosa Belgrádból, dr. Babity János, magyar főkonzul, Velimer Pleša  horvát főkonzul, Bunford Tivadar Szabadka Képviselő Testület elnöke, Szakállas Zsolt tartományi oktatási képviselő, dr. Lepes Josip a Magyar Tanítóképző Kar dékánja és Fehérvári Magdolna, önkormányzati tanácsos. Az ünnepségen jelen voltak még más közéleti és civil szervezetek képviselői, iskolaigazgatók, jótevők, a Pualinum jelenlegi és egykori tanárai, papok, volt paulinisták, továbbá szülők, vendégek és hívek. Az ünnepség fogadással és társalgással zárult a Paulinum nagy termében.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 110